Fokus på Kløfta

Kløfta velhus har sendt et åpent brev til politiske partier i Ullensaker. Kløfta vel har to saker de er opptatt av som vi i arbeiderpartiet ønsker å sette fokus på. Det ene er behovet for videre økonomisk støtte til Kløfta velhus og deres livssynsnøytrale seremonirom. Det er andre er å sikre tilgang eller en forlengelse av turløypa i Hiltonskogen.

original_1478638954_1478899

Arbeiderpartiet ønsker å ha fokus på Kløfta. Derfor har vi fremmet forslag om at brev fra Kløfta vel behandles som politisk sak på et senere tidspunkt, samt merknad om at det straks innledes samtaler med eier av Hilton Nord for å sikre tilgang til og en forlengelse av turløypa i Hiltonskogen blir gjennomført. 

Vi gleder oss over at forslaget ble enstemmig vedtatt.

Ønsker du å lese brevet fra Kløfta vel ligger det her:

Vedr. tidligere søknader om kommunale midler til Kløfta Velhus.

Det vises til vedlagte brev fra rådmannen datert 02.10.2014 og våre søknader fra 2012 og 2014. Er det foretatt noen avklaring slik det står i rådmannens svar av 02.10.2014?

Vi kjenner til at representanten Axelsson la fram et forslag i budsjettmøtet for 2016, men ble nedstemt. Betyr det at Ullensaker kommune ikke vil bidra til drift eller investering i Kløfta Velhus?

Dette er i så fall noe underlig all den tid kommunen skrev på og dermed anbefalte vår søknad til Akershus Fylkeskommune om midler til å gjøre velhuset til et livssynsnøytralt seremonirom. Anbefaling fra Humanetisk Forbund ble også gitt.

Vi fikk kr. 750.000 til dette formålet og er nå i sluttfasen av oppgraderingen.

Kirkeforliket fra 2008 pålegger kommunene å etablere livssynsnøytrale seremonirom. Da ligger det vel i kortene at kommunene skal bidra til etablering og drift av et slikt rom.

I lokalavisene leser vi at et slikt rom savnes. I løpet av februar/mars blir Kløfta Velhus klar til bruk som livssynsnøytralt seremonirom. Ved hjelp av egne midler, ca. 1 mill. kroner og noen tusen dugnadstimer, har vi i tillegg til generelt vedlikehold, bl.a. bygget nytt kjøkken og HC-toalett i salen. Scenen er bygget om og nye bord og gardiner kjøpt inn.

Midlene fra Fylket er brukt til innkjøp av nytt gulvbelegg, termostatstyring på radiatorene, 250 stoler, lyd- og lysanlegg på scenen, taklamper og ny utvendig trapp.

Vi leser også at Ullensaker kulturhus er «sprengt». Et oppgradert Kløfta Velhus med bl.a. et lydanlegg av god kvalitet kan gjerne avlaste kulturhuset, spesielt i ukedagene.

I kommunens planverk står det mye om behovet for kulturelle møteplasser.

Kløfta Velhus har fungert som det siden 1958, hele tiden drevet på dugnad. Det er en svært sårbar driftsform og spesielt nå når det skal være både et livssynsnøytralt seremonirom og et samfunnshus.

Kløfta Vel har i møter med politikere minnet om at foreningen ikke trenger velhuset til sin virksomhet. Kløftadagen arrangeres i Parken, og julegrantenning kan skje utendørs slik de gjør mange andre steder. Åpne møter kan vi holde på skolene. Velhuset kan vi selge. Bare tomta på ca. 4 mål er verdt minst 8 mill. Selv med dagens rentenivå kan vi finansiere våre aktiviteter med kun noen få timers dugnad.

Men en slik handling vil få konsekvenser for mange foreninger og enkeltpersoner. Vi har ikke regnet ut eksakte besøkstall pr. år, men flere tusen er innom velhuset i løpet av året. I 2015 var velhuset leid ut 183 dager.

Kommunens manglende interesse for og støtte til Kløfta Velhus virker demotiverende på de tillitsvalgte. Det blir stadig vanskeligere å rekruttere tillitsvalgte til gratisarbeid.

Velhuset stod ferdig i 1958. Etter snart 60 år er det stadig behov for oppgraderinger og vedlikehold:

• Innen 2020 må vi skifte ut oljefyren.

• Kloakkanlegget går tett med jevne mellomrom på grunn av rustskader på rørene. Høytrykksvakta har kalkulert rehabilitering til kr. 125.000.

• Ventilasjonsanlegget i barnehagen i kjelleren svikter stadig etter 22 års drift. Nytt anlegg koster ca. kr. 120.000.

• Undersøkelser viser stort behov for varmeisolerende tiltak.

Dette er faktorer som bidrar til at vi må vurdere salg av velhuset dersom kommunen ikke vil bidra.

Kløfta Vel skal ha årsmøte i mars og ber kommunen ta stilling til om Kløfta Vel kan regne med noen form for økonomisk bidrag til drift/vedlikehold/investeringer.

Rådmannen sier i sitt skriv av 02.10.2104 at dette vil avklares i forbindelse med fremtidig budsjettarbeid. Etter det er det foretatt tre budsjettrunder uten at vi kan se at det er foretatt noen avklaring. Etter våre informasjoner vil det gå mange år før et nytt kulturbygg er en realitet på Kløfta. Da er det vel all grunn til å foreta en avklaring så snart som mulig.

Med vennlig hilsen

Rolf Alkvist

leder Kløfta Vel

Kopi til de politiske partiene.